Traditionele Tibetaanse Sound Healing

Een van ‘s werelds oudste ondoorbroken spirituele tradities is de Bön traditie van Tibet. Dit wijsheidspad is bewaard gebleven, dankzij de inspanningen van een handvol toegewijde leraren.

 

Volgens de Tibetaanse Bön Traditie is elke persoon aangeboren zuiver. Mensen zijn door oorzaken en conditioneringen aangetast in de geest. Hierdoor ontstaan er ‘defilements of the mind’ oftewel onvolmaaktheden of bezoedelingen van de geest.

 

Welke zijn de bezoedelingen van de geest?

 1. abhijjha-visama-lobha: hebzucht en onrechtvaardige hebzucht
 2. byapada: slechte wil
 3. kodha: woede
 4. upanaha: vijandigheid of boosaardigheid
 5. makkha: denigratie of afleiding; minachting
 6. palasa: dominant of verondersteld
 7. issa: afgunst
 8. macchariya: jaloezie of hebzucht; egoïsme
 9. maya: hypocrisie of bedrog
 10. satheyya: fraude
 11. thambha: koppigheid
 12. sarambha: vermoeden of rivaliteit; onstuimigheid
 13. mana: verwaandheid
 14. atimana: arrogantie, hooghartigheid
 15. mada: ijdelheid of trots
 16. pamada: nalatigheid of achteloosheid; in sociaal gedrag leidt dit tot gebrek aan aandacht.

 

Met Traditionele Tibetaanse Sound Healing worden er handvaten uitgereikt om deze bezoedelingen te herkennen, om te zetten of te verwijderen. Deze manier van werken kan gezien worden als het planten van een zaadje. De persoon zal achteraf zelf de verzorging tot zich moeten nemen van het zaadje. Totdat het uitgroeit tot een mooie en sterke boom.

 

Traditionele Tibetaanse Soundhealing

Tijdens traditionele Tibetaanse Sound Healing sessies wordt er gebruik gemaakt van authentieke Tibetaanse Instrumenten in combinatie met Zaadlettergrepen en Mantra’s. Zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling wordt toegepast door coaching.

Authentieke Tibetaanse Klankschalen

Bön monniken waren zich bewust van zowel de waarde als het nut van de klankschalen voor het menselijk lichaam. In Tibet werden de Bönpo-monniken (de hoogste klasse van Bon-monniken) beschouwd als echte, werkelijke sjamanen; zij werkte samen met klankschalen voor spirituele genezing van mensen die tekenen van ziekte vertoonden. In India, gebruikten de grote meditatie deskundigen van Mahasiddha de klankschalen om de energetische centra opnieuw in evenwicht te brengen.

 

Indiase Boeddhisme werd geïntroduceerd in Tibet door Padmasambhava, een grote boeddhistische meester, in de 8e eeuw na Christus. Met het samenbrengen van het Indiase boeddhisme en de Bönpo traditie, werden de filosofieën om lichaam en geest te harmoniseren gecombineerd.

 

De klankschalen zijn gesmeed met een speciale samenstelling van zeven metalen. Deze metalen staan in verbinding met en profiteren van de zeven planeten van ons zonnestelsel. Monniken die mensen met ziektes of andere problemen behandelde, hechtte grote waarde aan astrale invloeden.

 

De volgende elementen zitten in Authentieke Klankschalen:

Goud / zon
Zilver / Maan
IJzer / Mars
Kwik / Mercurius
Tin / Jupiter
Koper / Venus
Lood / Saturnus

Authentieke klankschalen worden gespeeld in overeenstemming met de vijf chakra’s (centra die de stroom van energie regelen), de vijf elementen en de vijf zintuigen. Het geluid van de tibetaanse klankschalen genereren verschillende frequenties die helpen de relatie tussen lichaam en geest in balans brengen.

Energetisch systeem volgens Tibetaans Boeddhisme

Er zijn verschillende chakra-systemen te vinden in verschillende culturele tradities. De meeste mensen die kennis hebben van Chakra’s, zijn bekend met de traditionele 7 Chakra’s.  Bön-boeddhisme herkent vijf hoofdchakra’s / energiecentra in het lichaam.

 1. Secret Chakra
 2. Navel Chakra
 3. Heart Chakra
 4. Throat Chakra
 5. Crown Chakra

Elk chakra staat verbonden met het transformeren van onvolmaaktheden of bezoedelingen van de geest. In het engels mooi gezegd: ‘defilements of the mind’.

Mandala van klank

Wanneer je een klankschaal naast of op het lichaam bespeeld, maakt de vibratie een mandala (een patroon) in je lichaam, dat helend en ontspannend is.

 

 

Een cymatiek voorbeeld van frequenties in water. Links en rechts geven dezelfde frequenties weer. Echter is de luidheid van de rechter weergave vele malen hoger. Dit geeft weer dat een goede techniek van het bespelen van Tibetaanse instrumenten, essentieel is voor een goed resultaat. Wanneer dit niet het geval is, ontvangt het lichaam dissonanten.

Gallery not found.