Peace Sound – Binaural Sound Journeys

 

Het Binaural Sound Journeys-project is een verzameling van verschillende Sound Journeys: Binaural Beats gecombineerd met verschillende instrumenten en geluiden. Verschillende klank landschappen om te ervaren als Sound Journey. Elk met een eigen effect.

 

Composities, productie werkzaamheden, en opnames zijn verricht door Peace Sound mits niet anders vermeld.

Binaural beats

 

Veel van het huidige werk is gebaseerd op het vroege onderzoek van biofysicus Gerald Oster in de jaren 70. Oster toonde aan dat wanneer een toon in één oor wordt gespeeld en een iets andere toon in het andere oor wordt gespeeld, het verschil ervoor zorgt dat de hersenen een derde, interne toon creëren, een zogeheten binaural beats. De theorie is dat dit de hersengolven in beide helften synchroniseert, een proces dat in het engels ‘brain-wave entertainment’ wordt genoemd.

 

Binaural beats-therapie is een opkomende vorm van resonantietherapie waarbij de rechter en linker oren luisteren naar twee verschillende frequentietonen maar toch de toon als één waarnemen.

 

De binaurale auditieve beat die een persoon hoort, is het verschil in frequentie tussen het linker en het rechter oor en moet bij frequenties lager dan 1000 hertz (Hz) zijn voor de hersenen om het te ervaren als een binaurale beat.

 

Als het linkeroor bijvoorbeeld een toon registreert bij 200 Hz en rechts bij 210 Hz, is de binaurale beat die wordt gehoord het verschil tussen de twee frequenties, namelijk: 10 Hz.

Het luisteren met koptelefoon

Wil je de binaurale beats ervaren, zorg er dan voor dat je luistert met een koptelefoon. Omdat binaural beats werken door elk oor van verschillende frequenties te voorzien, moet je ervoor zorgen dat elk oor slechts één van de frequenties hoort. … Ze zullen niet werken tenzij je een koptelefoon gebruikt. Elk oor moet namelijk een andere frequentie ontvangen.